söndag 3 januari 2010

Nyårsmaten i bilder

FÖRRÄTTERNA
Först serverades en liten välkomstsnitt med löjrom, till det drack vi Champagne Louis Roederer.
Första förrätten var Hummersoppa med en liten hummertoast. Till det drack vi champagne Pol Roger.
Andra förrätten var en riktig höjdare. Gravad hjortfilé med jordärtskockspuré och lingonchutney. Det var verkligen hur mumsigt som helst. En rätt vi definitivt kommer göra igen. Kanske redan nästa helg. Till hjorten drack vi rioja Marques de Riscal.
Tredje förrätten var en surprise-rätt från värdparet. Vi fick en glassmaskin i julklapp och var tvungna att exprimentera lite. Det är en gåsleverglass som ligger på en gelé av rosa champagne. Det hela toppades med ett äpplechips. Det var en intressant smak och champagnegelén var verkligen god. Glassen var inte äcklig men inget vi kommer svalka oss med i sommar direkt.
VARMRÄTTERNA
Första varmrätten var fisk. Vitvinspocherad rödtunga med sparrisrisotto och champagnesås. Till det drack vi champagne Taittinger.
Mitt i maten rensade vi smaklökarna med en mangogranité. Vid det här laget började fotografen bli lite rund under fötterna så jag missade att ta kortet innan vi hade börjat äta. Men gott var det. Mycket gott.
Andra och sista varmrätten var oxfilé med svamplasagne och tomatconfit. Svamplasagnen var väldigt väldigt god. På bilden fattas dock den lilla klicken med Marcus rödvinssmör som han höll på att glömma helt och hållet (Marcus: Maten monterades delvis på plats vid bordet eftersom det var för lite plats vid bänken, fotot togs helt enkelt för tidigt). Till denna rätt drack vi rioja Marques de Murrieta Ygay...gott.
EFTERRÄTTERNA
Middagen började närma sig slutet och vi fick en liten osttallrik som första efterrätt. Tre sorters ostar med lite kex och marmelad. Vid det här laget var i alla fall jag proppmätt men det gick allt att knö ner lite till. Ost får alltid plats i min mage. Till osten drack vi Grahams portvin.
Sista efterrätten var hemmagjord choklad/brownie-glass med en liten chilitryffel till garnerat med ett chokladnät. Lite hallon coulis gav lite god syrlighet oxå. Till detta drack vi Sauternes Chateau Fontebride.
Efter tolvslaget avslutade vi festen med lite sillsnittar och snaps. Man skulle kunna tro att vi rullade fram vid det här laget, det gjorde vi kanske oxå men Pernilla ställde fram en liten burk med godis som man trots mättnaden inte kunde låta bli. Det var som sagt ett GOTT nyår.

Inga kommentarer: